Entisöinnissä halutaan kunnostaa rakennukset, huonekalut ja esineet alkuperäistä vastaaviksi. Siten ei riitä, että ne vain korjattaisiin ja vaikkapa maalattaisiin kiiltäviksi ja ehjiksi. Entisöinnissä halutaan löytää perinteitä vaalien tietoa siitä, millainen vaikkapa värin ja kuvioinnin tulisi olla, jotta lopputulos olisi mahdollisimman alkuperäinen. Siksi pitää olla selvillä kohteen aikakaudesta, koska eri aikakausilla on ollut erilaisia tyylejä. Restauroinnin kannalta olisi virheellistä vaikkapa tapetoida 1950-luvulla rakennettu asunto 1920-luvun tapettikuoseilla.

Kansallisromantiikka ja jugend

1900-luvun alun Suomessa tyylinä oli yleensä kansallisromantiikka ja jugend. Näitä pidettiin ajankohtaisina ja omintakeisina tyyleinä, kun 1800-luvulla oli jäljitelty aiempien aikakausien designia, kuten empireä, uusgotiikkaa ja uusrenessanssia, niin sanottuja kertaustyylejä. Kun Suomessa omaksuttiin kalevalaisella muotokielellä höystetylle kansallisromanttiselle tyylille saksalaisperäinen termi jugend, käytettiin Ranskassa designtermiä art nouveau. Tässä onkin entisöijälle tutkimustyön paikka, että onko tuolta ajalta peräisin oleva kohde ajanmukaista jugendia vai jotain kertaustyyliä. Siten voi ratkaista, kuuluuko kohde restauroida vaikkapa empiretyyliseksi vai kansallisromanttiseksi.

1800-luku

1800-luvun lopun taloja ei ole niin paljoa, mutta esimerkiksi Helsingin Kruununhaassa on tuolta ajalta säilynyt runsaasti rakennuksia, koska se on Helsingin vanhinta aluetta. Kruununhaan, Katajanokan ja Kaartinkaupungin aluetta sanotaankin vanhaksi Empire-keskustaksi tuon ajan tyylisuunnan mukaisesti. Siksi entisöinnin periaatteiden mukaan olisi hienoa sisustaa asunnot ajan henkeen. Tapetit olivat silloin usein kangasjäljitelmiä. Tyylinä voi olla esimerkiksi uusbarokki tai rokokoo, elleivät niiden tummat ja voimakkaat värit ole asukkaalle liikaa. Tuon ajan tapojen mukaisesti on luvallista sisustaa jokainen huone eri tyyliin.

Klassinen tyyli

Jos kunnostetaan 1910-luvulla rakennettua taloa, saattaa sen tyyli olla jugendin sijaan klassinen. Jos vaikkapa monien tapettikerrosten alta paljastuu kukkakuvioinen tapetti, on asunto ollut todennäköisesti klassista tyyliä edustava, koska siinä designissa suosittiin kukkakuoseja. Värit olivat myös edellistä vuosikymmentä vaaleampia. Lattiat olivat lankkua tai linoleumia. Linoleum-lattiat olivat tuolloin yleensä koristeellisesti kuvioituja, eikä sellaisia ole enää nykyisin saatavilla. Siten tuon ajan asuntoihin kannattaa restauroinnin yhteydessä tehdä lankkulattiat joko kaivamalla ne esiin uudempien lattiapintojen alta tai tekemällä uudet lankut. Vuosisadan alussa ennen sähkövalon tulemista suosittiin melko vaaleaa sisustusta siksi, että se toi kirkkautta öljylampun valossa elämisen keskelle.